Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

           ΟΙ 10 ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ TTIP
1. Απειλή για  τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία
α) Το Συμβούλιο Ρυθμιστικής Συνεργασίας, θεσμός που δημιουργείται με βάση  την TTIP,υπονομεύει τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία, διότι παρέχει το δικαίωμα στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να παραβιάζουν νόμους και κανονισμούς που έχουν ψηφισθεί από τα κοινοβούλια των χωρών. 
β) H ISDS -Investor State Dispute Statement- (Μηχανισμός επίλυσης διαφορών ανάμεσα στους επενδυτές και τα κράτη) θεσμός που επίσης δημιουργείται με βάση  την TTIP, υπονομεύει  την κυριαρχία των κρατών, τα οποία θα υποχρεώνονται να πληρώνουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, εάν οι νόμοι που ψηφίζουν είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
γ) Τα Διαιτητικά Δικαστήρια, που θεσμοθετούνται, όπως προβλέπεται στην  TTIP, είναι διεθνή δικαστήρια που θα αποφασίζουν για τις διαφορές ανάμεσα στους επενδυτές και τα κράτη. Τα δικαστήρια αυτά υπονομεύουν το συνταγματικά θεσπισμένο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης σε κάθε κράτος.
2. Απειλή για  τις δημόσιες υπηρεσίες
 α) H TTIP στοχεύει  στην παράδοση των δημοσίων υπηρεσιών σε εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, γιατί αντιμετωπίζει τις δημόσιες υπηρεσίες σαν εμπορεύσιμα αγαθά που αποφέρουν κέρδη και όχι σαν δικαιώματα των πολιτών.
β) Στην πρώτη γραμμή της εμπορευματοποίησης βρίσκονται οι δημόσιοι τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής ασφάλισης, του συστήματος συνταξιοδότησης, της διαχείρισης των ταμείων, οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες και  η διαχείριση των υδάτινων πόρων με κίνδυνο για την ασφαλή παροχή νερού στους πολίτες
γ) Η λειτουργία του δημοσίου τομέα με βάση την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη θα εξαφανισθεί σε όφελος των πολυεθνικών, αφού ο  δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς.
3. Απειλή για  τη διατροφική ασφάλεια
α) Θα επιτραπεί το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και προϊόντων, που σήμερα είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή  Ένωση  για τη διατροφή των ανθρώπων.
β) Θα επιτραπεί η παραγωγή μοσχαρίσιου και αγελαδινού κρέατος από ζώα, για τη διατροφή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί ορμόνες, όπως και χοιρινού κρέατος του οποίου η επεξεργασία έχει γίνει με χλώριο. Το ίδιο θα ισχύει και για τα πουλερικά.  Αυτά  προβλέπονται στη νομοθεσία των ΗΠΑ.
γ) Θα καταργηθεί η ενημέρωση με ετικέτες στα προϊόντα, γιατί θεωρείται εμπόδιο στην εμπορική τους  διακίνηση
 δ) θα περιορισθεί ή θα καταργηθεί η αρχή της προφύλαξης των πολιτών από επικίνδυνα προϊόντα.
4. Απειλή για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια
α) Θα ενταθεί  η πίεση για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και θα ενισχυθούν οι νέες τεχνικές εξόρυξης, όπως η υδραυλική ρωγμάτωση, γνωστή σαν “fracking”.
β) Θα εισάγονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προϊόντα πετρελαίου που παράγεται από κοιτάσματα ασφαλτούχας άμμου  και περιέχουν 23% περισσότερα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου.
γ) Θα υπάρξει κίνδυνος για αθέτηση της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή μέχρι το 2020 να πετύχει το στόχο του 20-20-20. (Αυτό σημαίνει 20%  μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 20% αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας).
5. Απειλή για το περιβάλλον και τη γεωργία
α) Θα περιορισθούν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής και θα χαθούν οι τοπικές ποικιλίες και   μαζί με αυτές τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας και ως εκ τούτου η βιοποικιλότητα. 
β) Πολύ γρήγορα θα εξαφανισθεί η οικογενειακή γεωργία σε όφελος της βιομηχανοποιημένης.
γ) Θα τεθούν σε κίνδυνο οι ονομασίες προέλευσης των γεωργικών και αγροτικών προϊόντων.
δ) Θα τεθεί σε κίνδυνο η αρχή της προστασίας της υγείας, αφού θα επιτρέπεται η χρήση χημικών ουσιών.
ε) Θα αυξηθεί η παραγωγή αερίων διοξειδίου του άνθρακα, CO2.
ζ) Θα εξαφανισθούν πολύ γρήγορα οι παραδοσιακές αγροτικές περιοχές με την επικείμενη ομοιομορφοποίηση των γεωργικών εκτάσεων.
6. Απειλή για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα
α) Θα επιδιωχθεί η προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας της ΕΕ με αυτήν των ΗΠΑ, οπυ τα εργασιακά πρότυπα είναι τα χείριστα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ανύπαρκτα.
β) Θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, συνολικά περίπου 600.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
γ) Θα κλείσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί δε θα μπορούν να έχουν την ίδια πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης, όπως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.
δ)  Θα επικρατήσει ένα κοινωνικό dumping, διότι το κεφάλαιο θα μπορεί να μεταφέρεται ελεύθερα εκεί όπου θα πετυχαίνει τα μεγαλύτερα κέρδη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μισθοί θα μειώνονται και θα περιορίζονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
7. Απειλή για τα προσωπικά δεδομένα
α) Θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα  πρόσβασης εκ μέρους των επιχειρήσεων στα προσωπικά  δεδομένα των κατοίκων κάθε χώρας  και ιδιαίτερα  στις πληροφορίες σχετικά με την  ιθαγένεια με αποτέλεσμα να παραβιάζονται βασικά δικαιώματα δεδομένα των πολιτών.
β) Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα ρυθμίζονται από τις επιχειρήσεις οι οποίες  με πρόσχημα την προστασία από την “πειρατεία” θα περιορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη γνώση και τις καινοτομίες.
γ) Θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελεύθερη έκφραση εξαιτίας του ελέγχου εκ μέρους των επιχειρήσεων των προσωπικών δεδομένων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου θα ελαχιστοποιηθεί ή θα περιορισθεί η ψηφιακή ελευθερία
8. Απειλή για τα φαρμακευτικά προϊόντα
α) Υπονομεύεται η ασφάλεια των φαρμακευτικών προϊόντων με την εισαγωγή νέων χημικών ουσιών
β)Θα ενισχυθεί η διακίνηση πατενταρισμένων φαρμάκων που θα είναι αντίθετα με τα γενόσημα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας.
γ) Θα επιβληθεί μυστικότητα στις χημικές αναλύσεις και ως εκ τούτου δε θα είναι εύκολο να γίνει ασφαλής εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος.
9. Απειλή για  την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών
α) Οι τράπεζες θα πιέσουν για περαιτέρω απορρύθμιση του πλαισίου αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και για αντικατάστασή του με ένα νέο πλαίσιο που θα υπηρετεί ακόμη περισσότερο τα συμφέροντά τους.
β) Επιδιώκεται -κυρίως από το πανίσχυρο λονδρέζικο λόμπι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, το γνωστό “Σίτυ”, όπως και από τη Γερμανική κυβέρνηση- να υπάρξει Στην TTIP ειδικό κεφάλαιο για την απελευθέρωση όλων των πληρωμών σε τρέχοντες λογαριασμούς και όλων των μεταφορών χρημάτων για μεγάλες επενδύσεις, πράγμα το οποίο θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο της ροής  των κεφαλαίων.
γ)  Θα καταργηθεί ο έλεγχος των πληρωμών  ανάμεσα σε  ΗΠΑ και ΕΕ τόσο για τα αγαθά όσο και για τις υπηρεσίες, όπως επίσης και των  πληρωμών  για εισφορές και μερίσματα καθώς και των πληρωμών που αφορούν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
10 Απειλή για  τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών
α) Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ ήταν τελείως μυστικές, μέχρις ότου είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές ντοκουμέντων από τα wikileaks.
β) Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα μεγάλα μέσα επικοινωνίας των δύο πλευρών του Ατλαντικού να μη δημοσιοποιούν καθόλου πληροφορίες σχετικά με την  TTIP, ή όσες δημοσιοποιούνται να είναι πολύ συγκεχυμένες
γ) Σιωπή επίσης έχουν επιβάλλει τα μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούν το δικομματισμό, τόσο στα κράτη της ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η συμβολή τους στην ολοκλήρωση της ΤTIP είναι αδιαμφισβήτητη.
δ) Το Δεκέμβριο του 2014 η Κομισιόν απέκρυψε και δημοσιοποίησε ποτέ τα αποτελέσματα έρευνας που  είχε πραγματοποίησε σε κράτη της  ΕΕ σχετικά με τον ISDS (μηχανισμό επίλυσης διαφορών) και το Διαιτητικό Δικαστήριο, θεσμοί  που περιέχονται στη συμφωνία. Η απόκρυψη έγινε, διότι το 97% από τους 150000 πολίτες που πήρε μέρος στην έρευνα, απάντησε αρνητικά.
                   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ                                      
 www.enallaktiki-drasi.gr                                 enallacticidrasi@gmail.com 

                                          facebook: enallaktiki drasi 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΟPΕΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΤΙP ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΤΙP ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ”
Η Πρωτοβουλία “Όχι στην TTIP Όχι στα Μνημόνια”  εκφράζει τη διάθεση των συλλογικοτήτων, των κινημάτων και των πολιτών που συμμετέχουμε σε αυτή, να αγωνισθούμε για να  υπερασπισθούμε τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας από τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχουν στους λαούς και στο φυσικό περιβάλλον  οι διεθνείς συμφωνίες, TTIP  ( Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ), CETA (Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά) και TISA (Εμπορική Σχέση για τη Συμφωνία Υπηρεσιών, μεταξύ πολυάριθμων μερών) και που επιβάλλονται ήδη στη  χώρα μας από τις νεοφιλελεύθερες  μνημονιακές πολιτικές με αποκλειστικό στόχο την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Έχοντας βιώσει για 6 χρόνια τις καταστροφικές επιπτώσεις τριών  μνημονίων γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει:
-η ουσιαστική κατάργηση της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας, αφού η κυβέρνηση και η βουλή δε μπορούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου χωρίς την έγκριση των εκπροσώπων των πολυεθνικών επιχειρήσεων που ελέγχουν την πολιτική ζωή στη χώρα μας είτε σαν  τρόϊκα στα προηγούμενα χρόνια είτε σαν τετρατροϊκα τώρα. .
-η ελαχιστοποίηση των μισθών και των συντάξεων, η πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας και η  κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
-η αποδιάρθρωση  της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας και η σταδιακή αντικατάστασή τους από ιδιωτικές επιχειρήσεις
-η εκποίηση βασικών δημόσιων πόρων όπως είναι το νερό και η ενέργεια, όπως και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα.
-η παραχώρηση ελεύθερων χώρων, φυσικών οικοσυστημάτων (δασών, παραλιών, ποταμών, λιμνών), ολόκληρων νησιών  ακόμη και αρχαιολογικών χώρων και σημαντικών ιστορικών μνημείων σε πολυεθνικές επιχειρήσεις για δημιουργία φαραωνικών εμπορικών και τουριστικών εγκαταστάσεων.
-το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να λειτουργήσουν οι υπεραγορές (πολυεθνικά σούπερμαρκετ,  πολυκαταστήματα mall κ.α)  
-η καταστροφή των μικρών και μεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων και απαξίωση των ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Πολλές από τις πιο πάνω επιπτώσεις βιώνουν επίσης οι λαοί των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού από την εφαρμογή της διεθνούς ή συμφωνίας NAFTA, (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών) που είναι παρόμοια με την TTIP. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, τα 12 πρώτα χρόνια εφαρμογής αυτής της συμφωνίας (1994-2006) χάθηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μειώθηκαν οι μισθοί για εκατομμύρια άλλους εργαζόμενους.  
Και επειδή στην TTIP περιλαμβάνονται όλα όσα αναφέρονται  πιο πάνω, γνωρίζουμε πού καλά τι σημαίνει TTIP, προτού αυτή ψηφισθεί.
Βέβαια η TTIP, εκτός από την κατάργηση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της δημόσιας παιδείας και υγείας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την καταστροφή των μικρών και μεσαίων εμπορικών και αγροτικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή του  fracking και την καταστροφή του φυσικού  περιβάλλοντος θα καταργήσει κάθε έλεγχο στην ασφάλεια των προϊόντων διατροφής, θα καταργήσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας όπως και τη μυστικότητα των προσωπικών δεδομένων και τελικά θα εμπορευματοποιήσει κάθε πτυχή της προσωπικής μας ζωής
Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίος ο συντονισμένος αγώνας  όλων των συλλογικοτήτων και των κινημάτων (συνδικαλιστικών, οικολογικών, μικρομεσαίων εμπόρων και αγροτών, κινημάτων στο χώρο της υγείας και της παιδείας, του κινήματος εναντίον της εκποίησης της δημοσίας περιουσίας και ιδιαίτερα  εναντίον της εκποίησης του νερού και της ενέργειας, των κινημάτων νεολαίας κ.α) τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ένας αγώνας  που θα στοχεύει στο σταμάτημα  των διαπραγματεύσεων και την ψήφιση της  TTIP,  και στην κατάργηση των μνημονίων στη χώρα μας.
Και διεκδικούμε έναν άλλο δρόμο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας σε όφελος των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα δρόμο που είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να χαράξουν μόνο οι ίδιοι οι λαοί 
www.stopttipstopmnimonia.blogspot.org
facebook Stopttip Stopmnimonia

email stopttipstopmnimonia@gmai.com